آموزشیتکنولوژی

تکنولوژی DSL و انواع آن

   شرحی مختصربرتکنولوژیDSL

DSL  یک فن آوری برای آوردن اطلاعات با پهنای باند بالا به منازل و مراکز اداری کوچک ، از طریق سیم های مسی رایج تلفن است که اولین بار حدود سال 1995 در امریکا طراحی و استفاده شد،با استفاده از این فناوری با بهره گیری از خطوط تلفن ، بستری برای انتقال اطلاعات با سرعت بالا برای کاربران ایجاد می شود.

در این فناوری تجهیزاتی در مرکز تلفن نصب می شود تا برای هر کاربر فرکانس های مربوط به دیتا و صوت از هم جدا شوند و به این ترتیب با استفاده از یک خط تلفن امکان ارتباط همزمان صوت دیتا وجود خواهد داشت در فناوری DSL طول سیم ،سرعت تبادل اطلاعات را تحت تأثیر قرار می دهد و فاصله مشترک تا مرکز تلفن نباید بیش از 5 کیلومتر باشد .این تکنولوژی که با استاندادهای متنوعی به بازار عرضه شده، قادر به برقراری سرویس های  ارتباطی باسرعت بالا (حدود 2Mbps  و یا بیشتر ) درفواصلی درحدود چندین کیلومتر (که بسته به تکنولوژی به کار گرفته شده متغیر می باشد ) با استفاده از یک یا دوزوج سیم مسی ویک جفت مودم DSL می باشد . نمادxDSL برای انواع مختلف DSL  مانند ,ADSL HDSLو… به کار می رود.
قبل ازآمدن تکنولوژی DSL  بسیاری از ساکنین شهرهای کوچک و دورافتاده و کشورهای توسعه نیافته برای ارتباط با اینترنت از سرویس کند و ناکارآمد Dial up استفاده می کردند و دسترسی به اینترنت از طریق سرویس Broadband برای آنان میسر نبود اما امروزه با وجود تکنولوژی DSL  دسترسی سریع و ارتباط دائمی بدون نیاز به شماره گیری برای اتصال به مراکز ISP با قیمت بسیار مناسب  ، بدون نیاز به کابل کشی جدید و با بهره گیری از همان سرویس تلفنی قدیم ، میسر شده است .همچنین با توجه به امکان ارائه سرویس هایی نظیر  VoDSLوVoD (video on demand )و ویدئو کنفرانس وسایر سرویس هایی که نیاز به پهنای باند زیادی  دارند توسط تکنولوژی xDSL ، این تکنولوژی بعنوان یکی از سرویس های بسیار مناسب و کارآمد جهت ایجاد ارتباطات Broadband در برقراری شبکه های ارتباطی و مخابراتی مطرح گردیده است.
درسال منتهی به ژوئن 2004 ، مشترکین سرویسهای DSL به 78 میلیون رسیده که نرخ رشد آن دوبرابرفن آوریهای دیگر Broadband است ویافته های تحلیل گران نشان می دهد که رشد نصب سرویسهای DSL  بدلیل قیمت مناسب ، سادگی وآسانی نصب وبهره برداری وپیشرفت فنی وتکنیکی آن می باشد .
این تحقیقات نشان میدهد که رشد استفاده ازسرویسهای DSL  در راس فن آوریهای Broadband می باشد .   نحوه کار DSL
سرویس تلفنی قدیم(POTS) منزل یا شرکت شما را با سیم های مسی به مرکز تلفن متصل می کند.در این سرویس ، اطلاعات صوتی پس از تبدیل به سیگنال الکتریکی به صورت آنالوگ منتقل می شود.به همین دلیل چون روش ارسال آنالوگ است ، کامپیوتر شما برای انتقال اطلاعات از طریق خط تلفن  نیاز به مودم دارد تا اطلاعات دیجیتال را به آنالوگ تبدیل کند و بالعکس.اما ارسال آنالوگ تنها بخش کوچکی از پهنای باندی که سیم مسی در اختیارما می گذارد را استفاده می کند به عبارت دیگر انتقال آنالوگ یک گلوگاه برای پهنای باند است. با فن آوری DSL نیازی نیست که اطلاعات دیجیتال به آنالوگ تبدیل شود و برعکس. اطلاعات دیجیتال به شکل دیجیتال منتقل می شود بنابراین محدودیتهای موجود در خطوط ارتباطی مسی را جهت برقراری ارتباط از طریق این خطوط مرتفع می سازد .
 DSLمتدهای پیچیده مدولاسیون را برای قرار دادن دیتا در سیمهای تلفن موجود (POTS) به کار می گیرد. نیازی نیست که شما یک خط تلفن دیگر نصب کنید چون خط موجود شما جداسازی می شود طوری که سرویس تلفن و سرویس مودم DSL را با هم حمل کند.
لازم به ذکر است که این تکنولوژی  فقط برای اتصالات مرکز سوئیچینگ تلفن به یک خانه یا شرکت به کار می رود نه بین ایستگاه های سوئیچینگ.
در واقع این تکنولوژی بدلیل استفاده از خطوط تلفنی موجود وافزایش باز دهی آنها وحذف محدودیتهای سیستم آنالوگ مورد توجه خاصی قرارگرفته است.
انواع تکنولوژی DSL

تکنولوژیهای مختلف DSL  که نام کلی xDSL  رامیتوان به آنها اطلاق نمود به دو دسته اصلی زیر تقسیم می شوند .
·    سیستم متقارن
·    سیستم نامتقارن
سیستم های متقارن :در این تکنولوژی ، اطلاعات روی دوکانال Upload   و Download  باسرعت حداکثر Mbps 3/2 ارسال می شوند . مثالهای بارز این تکنولوژی عبارتند از HDSL و HDSL-2  و SDSL و SHSDSL  ، یکسان بودن سرعت ارسال و دریافت این نوع تکنولوژی را جهت کاربرهایی نظیر ویدئو کنفرانس و web hosting مطرح می سازد .
سیستم نامتقارن :در این روش جهت کاهش پدیده Cross talk  ، ارسال اطلاعات در Upload  روی محدوده پائین فرکانسی بین KHZ 138 تا 30 صورت می پذیرد . بهمین دلیل سرعت Download  بیش از سرعت Upload  خواهد بود .

در ابتدای ارائه تکنولوژی DSL ، این  تکنولوژی بصورت Point–to–Point  مورد استفاده قرار می گرفت درحال حاضر با ارائه DSLAM ها ، خطوط پرسرعت قابل به اشتراک گذاشتن بین خطوط مسی با تکنولوژی DSL خواهد بود .انواع تکنولوژیهای xDSL  به همراه سرعت انتقال، نرخ ارسال بیت وفاصله سرویس دهی وکدینگ خط بکار گرفته درجدول زیر ، ارائه می شود.بدین ترتیب با استفاده از این تکنولوژی می توان درمواردی که تعدادی کاربر دریک محدوده جغرافیایی ازپیش تعریف شده حضوردارند کلیه ایشان را برروی یک خط اشتراکی باسرعت بالا قراردارد وشرایط مطلوب ارتباطی را تامین نمود. لذا این سیستم با ارائه بهترین واقتصادی ترین روش کاربردی قادر به پاسخگویی به نیاز محل های متصل شده به هم ، می باشد . بدیهی است سایر محدودیتهای موجود در شبکه های دسترسی آنالوگ از جمله سرعت پائین ، باز دهی کم، اتصال موقت و …….. در این شبکه راه نخواهد داشت .مروری بر انواع مختلف DSL1. ADSL : نوع نامتقارن که به طور مفصل توضیح داده می شود

    (Consumer Digital Subscriber Line) CDSL)

یا DSL مصرف کننده نوعی دیگر از این تکنولوژی است. از ADSL سرعت کمتری دارد و توانایی دریافت تا 1مگابیت بر ثانیه را دارد و همچینین سرعت ارسال بسیار کمتری به نسبت ADSL دارد.

3. (High bit-rate DSL) HDSL

سرعت دریافت و ارسال اطلاعات یکسان است. در این روش تا 1.544 مگابیت بر ثانیه بر روی خطوط دوبل دریافت و 2.048 مگابیت بر ثانیه ارسال امکان پذیر است.

4.(ISDN DSL) ISDL)

این روش در اختیار کاربران استفاده کننده از ISDN است. ISDL در مقایسه با سایر روش‌های DSL دارای پایین ترین سرعت است. سرعت این خطوط 144 کیلوبیت در ثانیه است.

5.  Multirate Symmetric DSL) MSDSL) 

در این روش سرعت ارسال و دریافت اطلاعات یکسان است. نرخ سرعت انتقال اطلاعات توسط مرکز ارائه دهنده سرویس DSL، تنظیم می‌گردد.

6. (Rate Adaptive) RADSL:  

در این روش این امکان وجود دارد که سرعت برقراری ارتباط با توجه به مسافت و کیفیت خط تغییر کند.

7.  Symmetric DSL) SDLS)

در واقع DLS با خطوط متقارن است. سرعت ارسال و دریافت یکسان است و بر خلاف HDSL فقط به یک خط نیاز خواهد بود.

8.   :UDSLدر حقیقت همان HDSL است ولی با خطوطی یکطرفه. این نوع از DSL توسط شرکت‌های اروپایی پیشنهاد شد.

9.  Very high bit-rate) VDSL)  

این روش نامتقارن است و در مسافت‌های کوتاه به‌مراه خطوط مسی تلفن استفاده می‌گردد.

10.  Voice-over DSL)VoDSL )

یک نوع خاص از IP تلفنی است. در این روش چند خط ترکیب و به یک خط تلفن تبدیل تبدیل می‌شوند.

ویژگیهای فن آوری ADSL

استفاده از فناوری اینترنت پرسرعت (ADSL) ویژگی‌ها و مزایایی را برای کاربران و استفاده‌کنندگان از آن به همراه می‌آورد که برخی از آنها عبارت است از :

• برقراری ارتباط پرسرعت با اینترنت (تا 40 برابر سرعت برقراری ارتباط از طریق شماره‌گیری)
• برقراری ارتباط پرسرعت با اینترنت بدون نیاز به استفاده از کابل اختصاصی جدید
• برقراری ارتباط پرسرعت با اینترنت بدون نیاز به شماره‌گیری

• برقراری ارتباط پرسرعت با اینترنت بدون هزینه پالس مکالمه تلفن

• برقراری ارتباط پرسرعت با اینترنت بدون مشغول شدن خط تلفن
• برقراری ارتباط پرسرعت با اینترنت در حین مکالمه با تلفن
• برقراری ارتباط پرسرعت با اینترنت برای ایجاد شبکه مجازی خصوصی
• برقراری ارتباط پر سرعت با اینترنت برای بهره‌گیری از امکانات ویدیویی و صوتی در اینترنت و ویدیو کنفرانس
• برقراری ارتباط پرسرعت به صورت دایم و بدون قطع شدن ارتباط

• نصب و راه‌اندازی سریع و آسان
 

مزایای استفاده از تکنولوژی DSL درشبکه ارتباطی
 

• دسترسی به شبکه باسرعت بالا• دائمی بودن اتصال به شبکه• انجام مکالمات تلفنی ودسترسی به شبکه برروی یک زوج سیم مسی بدون اشغالی خط  ( درصورت استفاده از تکنولوژی ADSL)• ارائه سرویس ویدئو کنفرانس•امکان ارائه هرگونه سرویس با نیاز به پهنای باند بالاسخت افزار مورد نیاز برای ADSL
این ارتباط به سادگی تنها از طریق مودم دیجیتال (Transceiver)، دستگاه  Splitterو دستگاه DSLAM  امکانپذیرخواهد شد .

در مورد DSLAM که در طرف سرویس دهنده نصب میشود فقط به ذکر این نکته بسنده میکنم که ASDL برای هر یوزر یک اتصال اختصاصی از یوزر به دستگاه DSLAM برقرار میکند که فرق بزرگ آن با مودم های کابلی است که در آن ها یک حلقه شبکه ای بین یوزرها به اشتراک گذاشته میشود و با ورود هر یوزر به این حلقه، کیفیت ارتباط افت میکند

محبوب‌ترین تکنولوژی باند پهن در جهان یعنی DSL بیش از 30 میلیون مشترک تا پایان بهار 2004 به کاربران اینترنت افزوده و تعداد بهره‌مندان جهانی را به 78 میلیون در کل رسانده که این رشد بیش از دو برابر دیگر روش‌های متکی بر پهنای باند بوده است. تکنولوژی DSL یکی از انواع انتقال پرسرعت بوده است که با تلفن معمولی شما را قادر می‌سازد تا ضمن دسترسی به اینترنت پرسرعت از امکان دریافت صدا و تصویر با کیفیت بالا استفاده کنید. نوع دیگر همین تکنولوژی ADSL است که یکی از انواع فن آوری DSL است، که در این روش سیستمهای سخت‌افزاری ویژه (DSLAM) باید در پستهای مراکز مخابراتی نصب گردند. پس از نصب این سیستمها و با استفاده از کابل‌های تلفن، سرویس قابل راه‌اندازی می‌شود، بدین لحاظ از نظر هزینه برای دولت و مصرف‌کننده بسیار قابل قبول است. زیرا هزینه کابل‌کشی مجدد به هیچیک از طرفین تحمیل نمی‌شود. مصرف‌‌کننده این سرویس تنها به یک مودم ADSL احتیاج دارد.

دکمه بازگشت به بالا